Pierre Lindstedt – han LEVER! 

Datum:

Dela:


Det kan vara svårt att tro för den som googlar Pierre Lindstedts namn och ser hur den föreslagna ändringen av sökningen till “när dog Pierre Lindstedt”. Faktumet är dock att denna svenska ikon sedan 2012 har valt att lägga sin karriär på hyllan. Lutat sig tillbaka till ett liv på gården. Ägnat sig mer åt sin fru och sina barn.

Snabbfakta om Lindstedt, Pierre:

Pierre karriär Skådespelare, mest känd för Utvandrarna och Mysteriet på Greveholm
Var kommer Pierre ifrån?Född och uppvuxen på Dalarö
Lever Pierre? Svårt att tro kanske då han inte gett ett ljud ifrån sig på många år – men svaret är ja! 

Pierre Lindstedt är gott och väl över 70 år

Det är inget konstigt med att dra sig tillbaka för en man som är en bra bit över 70 år – faktum är att han redan nästan år firar sin åttionde födelsedag. Detta betyder dock inte att vi behöver bli hysteriska och spåna i var, när och hur han dött. Vissa människor har till och med frågat, respektfullt såklart, var hans grav ligger så de kan komma förbi och lämna blommor.

Men vi kan andas ut – denna svenska skatt lever vidare, långt borta från scenen och rampljuset. Så istället för att googla Pierre Lindstedts död, låt oss hylla hans liv! Det känns som att det är hög tid för oss alla att damma av Utvandrarna, för att luta oss tillbaka och avnjuta tre timmar svenskt lidande. Den gamla filmen alltså – inte den där nya med Skarsgård. 

Från Utvandrarna till Mysteriet på Greveholm

Pierre Ernst Vilhelm Lindstedt, föddes 1943 på Dalarö. Två år innan andra världskrigets slut. Som om inte det vore stort nog, för den som är snabb med huvudräkningen så betyder det att den älskade skådespelaren fyller 80 år nästa år. Värt att fira? Absolut!


Mest känd för den yngre generationen är han nog som Staffan, det där konstiga tjocka munkspöket från Mysteriet på Greveholm. För den mer inbitne filmälskaren är han också Arvid från Utvandrarna och Nybyggarna, Tjuren på Nybacken. Med över 71 skådespelarinsatser i filmer tillsammans med namn som Allan Edwall, Peter Haber, Max von Sydow och Katarina Ewerlöf står han som en av Sveriges kanske mindre uppmärksammade giganter. 

Ett urval av produktioner med Pierre Lindstedt:

  • Utvandrarna (1971)
  • Nybyggarna (1972)
  • Loranga, Masarin och Dartanjang (1975)
  • Dubbelsvindlarna (1982)
  • Ture Sventon privatdetektiv (1989)
  • Pettson och Findus – Katten och gubbens år (1999)
  • Mysteriet på Greveholm (1996)
  • Pistvakt – Den andra vintern (2000)
  • Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst (2012)

Vad han har gjort de senaste åren, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019…? Ja, det är att dra sig tillbaka till ett stillsamt liv utanför rampljuset. 

Utvandrarna utan Pierre Lindstedt

Det kanske är som att jämföra äpplen och päron. Utvandrarna 1971 och Utvandrarna 2021. Ja, det har gått 40 år och de flesta av oss minns kanske bara den första filmen som en tre timmar lång plåga vi fick se på någon svenska- eller historielektion i skolan. Okej, det är inte Hollywood. Och det är ju just det som är så vackert med filmen.

Nu, 2021, har vi däremot fått nåt som liknar Hollywood. Utvandrarna 2021. Action. Snabbt. Komprimerat. Och en av de roller som sågats är just Pierre Lindstedts roll som drängen Arvid. Är svensk films glansdagar över? Bye bye kvalitet och risk – hello kvantitet och trygghet? Är nya Utvandrarna startskottet på… vågar vi säga det – Swellywood? Låt oss hoppas att svaret är nej. 

Pierre Lindstedt – ett gårdsliv istället för filmer

Men inte ett liv som dräng, för den som kopplar Pierres namn till Arvid från Utvandrarna. Nej, denna senior på 70 år lever ett pensionärsliv i stillhet ute på sin gård i Roslagen tillsammans med hustrun Karin. Den som saknar Pierre i dagens nya filmer får alltså helt enkelt vänta och se. Skådespelaren, som ju faktiskt är son till skådespelaren Carl-Gustaf Lindstedt, erkänner att han fortfarande kan känna det genetiska arvet göra sig påmint. Han utesluter alltså inte möjligheten att han återvänder till scenen innan sin död. Men för stunden är han i fullständig ro i Roslagen.

För dig som saknar Pierre Lindstedts glada ansikte i rutan så mycket att det gör ont – till dig säger jag att plocka upp namnlistan och koskällan och ge dig ut på gatorna. Jag tror vi alla kan enas i att det är dags för SVT att sitt förnuft till fånga – vi behöver Mysteriet på Greveholm 3.

Twitch Affiliate – En komplett guide för att bli en Twitch Affiliate

Vill du förvandla din passion för streaming till en lönsam karriär? Du kanske har stött på termen "Twitch Affiliate" flertalet gånger. Vid en första...

Att Investera i Spelbolag: Risker och Möjligheter

Investering i spelbolag kan vara en spännande och lönsam upplevelse. Vi lever i en tid då peleindustrin är i en snabb tillväxtfas, främst på...

Svenska tv-traditioner: 3 populära filmer som sänds samma dag varje år 

Den svenska befolkningen håller hårt i traditioner. Midsommar, Kalle Anka på julafton och nubben till påsksillen är viktiga inslag i det årliga livet som...

Förvandla Din Livsstil med Estetisk Plastikkirurgi: En Djupdykning i Bröstkirurgi

dagens samhälle är det allt vanligare att människor söker sätt att förbättra sitt utseende och öka sitt självförtroende. Estetisk plastikkirurgi har blivit ett populärt...

De bästa och mest intressanta matbaserade spelen

Tv-, dator-, mobil- och onlinespel är något som stadigt ökat i popularitet och idag är spelbranschen en av de absolut största inom nöjesbranschen. Från...