Är det Gustaf eller Gustav Noren? Är det Noren eller Norén?

Datum:

Dela:

Att stava namn är inte lätt alla gånger. Speciellt vanliga namn som kan ha olika stavningar kan vara lite knepigt. Ett sådant namn är Gustav – är det Gustav eller Gustaf? En av Sveriges mer kända Gustav:ar är Gustav Noren. Och här blev det fel, för han stavar sitt för- och efternamn Gustaf Norén. 

Nu när stavningen på namnen är utredd kan man fråga sig vad Gustaf Norén är känd för. De som faktiskt känner till honom tänker ofta direkt på pop-rockbandet Mando Diao. Det stämmer alldeles riktigt; han var en av frontmännen i Mando Diao mellan år 2002-2015. Han är dock fortfarande sångare, gitarrist och låtskrivare. 

Följande är några av de mest spelade låtarna av Mando Diao från Gustaf Noréns tid: 

 • Dance With Somebody (2009)
 • Strövtåg i hembygden (2012)
 • Down in the Past (2005)
 • Black Saturday (2014)
 • Gloria (2009)
 • God Knows (2004)

Gustaf Noréns bakgrund 

Gustaf Norén föddes 1981, vilket gör att han idag är strax över 40 år. Han växte upp i Kvarnsveden i Borlänge, i Dalarna, tillsammans med sina två bröder Viktor och Carl. Viktor har också blivit en ganska känd artist. Även hans namn är lite klurigt med stavningen. ‘Gustav och Viktor Noren’ är en vanlig sökning, men det ska givetvis vara Viktor Norén. Nu när även detta är utrett kan vi åter fokusera på Gustaf Norén. Vad hände egentligen där med Mando Diao? 

Den omtalade intervjun i Breaking News 

Många fans blev ledsna och upprörda när Gustaf Norén gick ur Mando Diao. Det var ju han och Björn Dixgård som var bandets ur-medlemmar och likaledes grundare. Efter nio album, väldigt många hits och stora framgångar även utomlands slutade Gustaf Norén i bandet i maj år 2015. En månad senare var han gäst i Filip & Fredriks program Breaking News. Intervjun som skedde där kan möjligtvis kallas episk, för den var väldigt speciell. 

Ett ord som kan beskriva intervjun är ‘besynnerlig’. Gustaf Norén uppträdde besynnerligt. Han verkade hög, och han sade även under intervjun att; “jag har ju lite preparat i kroppen”. Han var känslosam och filosofisk, det märktes tydligt att han var i ett speciellt tillstånd. Man kan bara spekulera i huruvida det var preparatet eller avhoppet från bandet som fick honom i det tillståndet. Förmodligen bådadera. 

Enligt Filip och Fredrik var det “begravningsstämning” i studion, men de hanterade intervjun väldigt bra. De lät Gustaf Noréns ord och tankar flöda, och de väjde inte för att prata om det som uppenbarligen och bokstavligen var ett öppet sår. Hela intervjun upplevdes som ett förtroligt samtal mellan en sårad själ och två nyfikna och sympatiska vänner. Det var tydligt att det hänt mycket mellan Gustaf Norén och Björn Dixgård som ledde fram till avhoppet. 

Nu är det Gustaf och Viktor Norén som gör musik 

Det verkade som att Gustaf Norén gick vidare från Mando Diao relativt snabbt. Efter det började han göra musik tillsammans med sin bror Viktor Norén. De presenterade ett projekt vid namn State of Sound år 2016 med låten Higher Love. De har därefter producerat låtar på både engelska och svenska. År 2021 medverkade bröderna först i SVT:s Helt Lyriskt och senare i TV4:s Så mycket bättre. 

Följande titlar har Gustaf och Viktor Norén släppt under namnet State of Sound:

 • Higher Love (2016)
 • Uti Vår Hage (2016)
 • Sommarvind (2018)

Följande titlar har släppts under namnet Gustaf & Viktor Norén:

 • Hymns To The Rising Sun (2020)
 • Samlade sånger (2021)

Även talang som skådespelare

År 2019 syntes Gustaf Norén som skådespelare i en skräck-kortfilm med namnet Ingen kom ner. Men han har även varit med som huvudrollsinnehavare i filmen She’s Wild Again Tonight (2015). Det annonserades på våren 2021 att Gustaf Norén ska medverka i en kommande svensk storfilm. Han ska spela rollen som Näcken i Dödsdansen. Den spelas in under 2022 med inspelningsplats i bland annat Dalarna och Västra Götaland. 

En ovanlig och smickrande utmärkelse

Gustaf Norén blev av tidningen Plaza Kvinna utsedd till Sveriges sexigaste man år 2006. Han var vid tillfället 25 år gammal och hade fullt upp med Mando Diao. En del tyckte det var oväntat. Hans egen kommentar på utmärkelsen var: “Det känns kul. Skönt att rocken är sexig igen. Jag har väl lite av den där fulvackerheten”. 

Sexig eller fulvacker, oavsett är han en människa som alla andra. Gustaf Norén är på många sätt ett mysterium till man, men det råder inga tvivel om att han är ett musikaliskt geni. Han en självklar del av “det svenska musikundret”. 

Twitch Affiliate – En komplett guide för att bli en Twitch Affiliate

Vill du förvandla din passion för streaming till en lönsam karriär? Du kanske har stött på termen "Twitch Affiliate" flertalet gånger. Vid en första...

Att Investera i Spelbolag: Risker och Möjligheter

Investering i spelbolag kan vara en spännande och lönsam upplevelse. Vi lever i en tid då peleindustrin är i en snabb tillväxtfas, främst på...

Svenska tv-traditioner: 3 populära filmer som sänds samma dag varje år 

Den svenska befolkningen håller hårt i traditioner. Midsommar, Kalle Anka på julafton och nubben till påsksillen är viktiga inslag i det årliga livet som...

Förvandla Din Livsstil med Estetisk Plastikkirurgi: En Djupdykning i Bröstkirurgi

dagens samhälle är det allt vanligare att människor söker sätt att förbättra sitt utseende och öka sitt självförtroende. Estetisk plastikkirurgi har blivit ett populärt...

De bästa och mest intressanta matbaserade spelen

Tv-, dator-, mobil- och onlinespel är något som stadigt ökat i popularitet och idag är spelbranschen en av de absolut största inom nöjesbranschen. Från...