Café Nizza – trendigt och populärt

Datum:

Dela:

Café Nizza på Södermalm i Stockholm öppnade 2016 och har blivit ett väldigt populärt ställe att gå till för den som gillar både italiensk och fransk mat. Här kan man dessutom få syn på många kändisar – om man överhuvudtaget lyckas få ett bord. Men är det så bra som det sägs? Vad tycker folk som varit där?

Snabbfakta om Café Nizza

Adress, restaurangÅsögatan 171, Stockholm
InriktningItaliensk-fransk kvartersbistro 
ÖppettiderMån-fre kl. 17-24, lör-sön kl. 12-24 
PrisklassFörrätt 150-175 kr, varmrätt 300-325 kr
Bokningsbart?Svårt på helgkvällar, lättare på vardagskvällar och helgluncher

Café Nizza – syster till Babette

Restaurang Babette öppnade på Roslagsgatan 6 början av 2015. Men gänget bakom nöjde sig inte med den succé som detta blev. Ganska snart därefter hittade de således en lokal på Södermalm, som de tyckte skulle passa perfekt för en kvartersbistro med ett stuk som var både italienskt och franskt. Detta blev till Café Nizza, som öppnade i oktober 2016. Man kan misstänka att namnet “Nizza” anspelar på inriktningen, eftersom det är det italienska namnet för orten Nice som ju ligger inte långt från Italien vid franska medelhavskusten. 

För övrigt finns det en restaurang i Turin i norra italien som heter Café Turin Nizza. Den ligger på Via Nizza, alltså vägen till Nice. Men detta är en helt annan restaurang än den vi hittar i Stockholm. Likaså hittar vi en kaffebar i Luzern, Schweiz, som heter också den heter Café Nizza – inte heller den har dock något med dess svenska motsvarighet att göra.

Meny på Café Nizza

Nog om bakgrunden och namnet. Du undrar naturligtvis över maten som serveras på Café Nizza i Stockholm. Hur ser menyn ut? Om man läser de recensioner som skrevs när restaurangen först öppnade så förstår man att det då inte fanns någon fast meny. Gästerna helt fick helt enkelt ta det som kockarna hade lust att laga till.

Idag kan man dock hitta en meny på restaurangens webbplats. Man kan anta att en del saker är långkörare på menyn, såsom Jambon Noir eller oliver som snacks till fördrinken. Annat kan säkert variera efter säsong och vad kockarna fått tag på eller känner för att göra.

Det som presenteras i oktober 2022 ser i alla fall inspirerande ut. Det är också positivt att man kan sätta ihop sin egen meny till ett fast pris om 650 kr, inkluderande förrätt, pasta, varmrätt och dessert. Rätterna är inte så stora, eftersom det är tänkt att man ska kunna orka äta en hel meny. Det är också värt att tänka på att pastarätterna inte är listade som varmrätter – det är de för små för att kunna fungera som. 

Här är ett förslag på vad man skulle kunna välja:

  • Förrätt: Vildandspaté, rödlök, dijon och pickles
  • Pasta: Fermentata Cacio e Pepe 
  • Varmrätt: Challandaisanka, rotselleri, savoykål, rättika & sky
  • Dessert: Tarte Tatin med crème fraîche

Håll med om att det vattnar sig i munnen. Naturligtvis vill man ha vin till de olika rätterna och inte heller här behöver man riskera att bli besviken. Café Nizza och dess vinbar Cava Nizza är listade i Star Wine List. 

Boka bord på Café Nizza

Att försöka boka bord på restaurangen för middag en lördagskväll är tyvärr inte det lättaste. När denna artikel skrivs är det fullbokat på kvällen alla lördagar så långt fram som det går att boka, det vill säga fyra veckor framåt.

Lättare är det då att boka bord för lunch, som endast serveras på lördagar och söndagar. Det går att få plats vilken dag som helst.

Café Nizza, recensionerna

Så kommer vi då till det som vi flaggade för i början. Frågan om restaurangen är värd att besöka. Liksom för de flesta ställen så blir svaret “kanske, det beror på tillfälligheter och vad du är ute efter”. Oavsett vart man går kan man råka ut för slutkörd personal och att det händer oväntade saker i köket. Det hör liksom till att man aldrig kan vara riktigt säker på vad man får.

På Tripadvisor får Café Nizza i alla fall det samlade betyget 4.0 av 5, med rätt blandade omdömen. Inte heller detta är ovanligt – de som gör sig besväret att skriva en recension är väl oftast antingen de som är riktigt nöjda eller de som är riktigt missnöjda. Här är några exempel ut vardera kategorin:

  • Smakfull inredning och trevlig service
  • Elegant och välsmakande meny
  • Servitörer duktiga på att matcha vin till maten

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  • Dyra, halvfyllda ravioli i blaskig tomatsås (lunch)
  • Smakerna lyfter inte
  • Nonchalans mot de som lider av intoleranser

Twitch Affiliate – En komplett guide för att bli en Twitch Affiliate

Vill du förvandla din passion för streaming till en lönsam karriär? Du kanske har stött på termen "Twitch Affiliate" flertalet gånger. Vid en första...

Att Investera i Spelbolag: Risker och Möjligheter

Investering i spelbolag kan vara en spännande och lönsam upplevelse. Vi lever i en tid då peleindustrin är i en snabb tillväxtfas, främst på...

Svenska tv-traditioner: 3 populära filmer som sänds samma dag varje år 

Den svenska befolkningen håller hårt i traditioner. Midsommar, Kalle Anka på julafton och nubben till påsksillen är viktiga inslag i det årliga livet som...

Förvandla Din Livsstil med Estetisk Plastikkirurgi: En Djupdykning i Bröstkirurgi

dagens samhälle är det allt vanligare att människor söker sätt att förbättra sitt utseende och öka sitt självförtroende. Estetisk plastikkirurgi har blivit ett populärt...

De bästa och mest intressanta matbaserade spelen

Tv-, dator-, mobil- och onlinespel är något som stadigt ökat i popularitet och idag är spelbranschen en av de absolut största inom nöjesbranschen. Från...