Alvin och gänget – 4 härliga musikäventyr för barnen

Datum:

Dela:

Filmerna om de sjungande jordekorrarna Alvin, Simon och Theodore har blivit populära bland både stora och små. I dagsläget finns det fyra långfilmer samt ett stort antal hitlåtar, både original och covers på kända låtar. Karaktärerna har hängt med i popkulturen i decennier och fortsätter att underhålla i modern tappning.

Snabbfakta – “Alvin och gänget”

Vad?Fiktivt band bestående av sjungande jordekorrar
MedlemmarAlvin, Theodore, Simon
Första “framträdande”1958, med singeln “The Chipmunk Song (Christmas Don’t Be Late)”
SkapareRoss Bagdasarian Sr.

Hur “Alvin och gänget” började

Det var den amerikanske artisten och musikproducenten Ross Bagdasarian (1919-1972), även känd som David Seville, som först skapade bandet “Alvin och gänget” (på engelska “Alvin and the Chipmunks”). Han hade år 1958 släppt singeln “Witch Doctor” där han experimenterat med inspelningsteknik för att skapa en pipig röst att sjunga duett med – liknande mössens röster i “Askungen”. 

Efter att låten blev en stor hit spelade han in ytterligare en låt med samma teknik och hittade samtidigt på bandet “The Chipmunks” som sjunger med honom i sången. Låten hade namnet “The Chipmunk Song (Christmas Don’t Be Late)” och låg som nummer ett på Billboard-listan i fyra veckor under julen. Än idag är den en älskad julklassiker för många amerikaner.

Tecknade äventyr med “Alvin och gänget”

Några år senare fick de tre jordekorrarna en egen tecknad TV-serie. Den blev inte långlivad men så småningom fortsatte äventyren i en ny serie som gick i hela åtta säsonger under åttiotalet. Det var nu bandet bytte namn till “Alvin och gänget” och det var även här som ett motsvarande band bestående av tjejer introducerades. “All girls”-bandet hade namnet “The Chipettes” (“Korretts” på svenska) och medlemmarnas namn var Brittany, Jeanette och Eleanor. 

Jordekorrarna var ute på en mängd äventyr och började samtidigt spegla popkulturen genom att klä sig i senaste modet och sjunga covers på samtida hitlåtar, något de fortsatt med fram till idag. Vem älskar inte gängets version av “Bad Romance” eller “Uptown Funk”?

Alvin och gänget 1, 2 3 & 4

I Sverige känner vi nog mest till Alvin, Theodor och Simon från de fyra filmer som släpptes mellan åren 2007 och 2015. Det var Bagdasarians son som ville återuppliva bandet och serien, vilket resulterade i den moderna live action och datoranimerade biofilmen “Alvin och gänget 1”.

I filmen råkar av en händelse de tre jordekorrarna hamna hemma hos musikproducenten David “Dave” Seville som upptäcker deras talang för att uppträda. Den elaka managern Ian försöker utnyttja dem för att tjäna pengar medan Dave försöker rädda gänget undan Ian.

Alvin och gänget 2

I den andra filmen börjar gänget i skolan där de möter en hel del nya utmaningar. Den kanske största utmaningen kommer när tjejbandet Korretts dyker upp, representerade av Ian, och med dem hotet att missa att representera skolan i en stor musiktävling. Tjejerna vet inte om att Ian bara är ute efter pengar och Alvin och hans bröder måste rädda dem.

Alvin och gänget 3

I den tredje långfilmen är de tre bröderna tillsammans med Dave och Korretts på en kryssning. Efter att ha ställt till med en massa trubbel råkar alla sex jordekorrarna blåsa överbord och hamnar på en öde ö. Medan de försöker hitta ett sätt att ta sig därifrån finns det ändå tid över för sång och dans!

Alvin och gänget 4 – gasen i botten

Den sista filmen tar med gänget på en galen biltur tvärs över landet och är full av coola låtar. Jordekorrarna har fått för sig att de kommer att behöva flytta till Miami när Dave friar till sin flickvän och de måste stoppa detta till varje pris – men tiden är knapp!

Musik med Alvin och gänget

Genom åren har bandet spelat in massor av låtar, både original och covers på aktuella hits. Bara några exempel på låtar som både barn och vuxna älskar att dansa loss till är:

  • Bad Romance
  • So What
  • Hot N Cold
  • Single Ladies
  • I Gotta Feeling
  • Funkytown
  • Bring It On

“Alvin och gänget” som utklädnad

Alvin, Theodore och Simon är riktigt välkända figurer och passar därför perfekt att klä ut sig till på till exempel maskeraden eller barnkalaset. Men hur klär man ut sig till en jordekorre? Inga problem. En röd hoodie med ett gult “A” på samt en röd keps för Alvin, en blå hoodie och runda glasögon för Simon, och en grön hoodie för Theodore, så har du en perfekt utklädnad. Korretts-tjejerna är nästan lika lätta att efterlikna om man hellre vill det.

Twitch Affiliate – En komplett guide för att bli en Twitch Affiliate

Vill du förvandla din passion för streaming till en lönsam karriär? Du kanske har stött på termen "Twitch Affiliate" flertalet gånger. Vid en första...

Att Investera i Spelbolag: Risker och Möjligheter

Investering i spelbolag kan vara en spännande och lönsam upplevelse. Vi lever i en tid då peleindustrin är i en snabb tillväxtfas, främst på...

Svenska tv-traditioner: 3 populära filmer som sänds samma dag varje år 

Den svenska befolkningen håller hårt i traditioner. Midsommar, Kalle Anka på julafton och nubben till påsksillen är viktiga inslag i det årliga livet som...

Förvandla Din Livsstil med Estetisk Plastikkirurgi: En Djupdykning i Bröstkirurgi

dagens samhälle är det allt vanligare att människor söker sätt att förbättra sitt utseende och öka sitt självförtroende. Estetisk plastikkirurgi har blivit ett populärt...

De bästa och mest intressanta matbaserade spelen

Tv-, dator-, mobil- och onlinespel är något som stadigt ökat i popularitet och idag är spelbranschen en av de absolut största inom nöjesbranschen. Från...