Den senaste trenden inom snabbmat handlar om hamburgare. Men inte vilka hamburgare som helst. Nuförtiden ska det vara så kallade smashade burgare. Allt för att få till en krispig yta och saftigt kött. Och för att det var dags för något nytt och coolt ute på burgarhaken.
Snabba fakta om hur man får till sina smashed burgers:
Kött | Oftast nötfärs men tekniken funkar även på vilt, fläsk och lamm |
Värme | Hög värme, gärna upp mot 280°C |
I färsen | Inget! |
Stekning | Plant stekbord, inget stekfett |
Vad är smashed burgers?
Ibland kan det allra enklaste bli det nya, fräsiga. Hur kommer det sig att det trendigaste just nu inte är en sönderkryddad, välblandad köttfärs som pressats till perfekta burgare, utan bara en boll som läggs på stekbordet och får en rejäl smäll?
Svaret är att det var dags. Dags för något nytt och snabbt som inte var så krångligt.
Omsorg om smashburgarens detaljer
Många hamburgerställen med självaktning kör idag med smashed burgers och tillagningsmetoden har verkligen blivit populär. Stekningen är snabb, men förberedelserna är desto mer tidskrävande. För den som vill ha en perfekt smashad burgare gäller det att välja råvaror med omsorg.
Färsen ska gärna vara fet och med fördel mald på högrev, entrecote, bringa och talg. Innan malning ska allt kylas så talgen inte smälter, och färsen får inte packas ihop. De mest seriösa hamburgersmasharna väljer ett svenskt, välmarmorerat kött och maler det själva, två gånger genom grov hålskiva (ca 6–8 mm) innan massan rullas till lagom stora, fluffiga bollar.
Inte för stor burgare
En smashburgare som ska upp på grill eller stekbord ska vara lagom stor så den inte blir för tjock när den plattats till. Det man vill åt är en tunn men saftig burgare med stor och krispig stekyta. Det lönar sig ofta att hålla sig strax under 100 gram och istället för en stor färspuck servera dubbla köttlager i hamburgaren om man vill ha en stor måltid.
Hur gör man en smashad burgare?
När råvaror valts ut och malts till färs rullar man ihop till lämpliga bollar utan att packa ihop massan. Sedan hettar man upp pannan, stekbordet eller grillen rejält och ser till att ha en stadig och plan yta att steka burgarna på.
Nu kommer det viktiga. Man ska absolut inte leta fram en press, eller börja forma färsen till en biff. Bollarna läggs bara rakt ner på den varma hällen. Efter det kan man antingen smasha direkt eller vända bollen när den fått lite yta. Oavsett vad man väljer ska man nu ta fram sitt verktyg och drämma till.
Man kan använda sig av en stor stekspade eller ett smashjärn, det är upp till var och en. Ett smashjärn är ett redskap för just detta ändamål och finns att köpa i olika köksbutiker. Det består av en platta och ett rejält handtag.
Tryck till ordentligt på burgaren
När man smashar en burgare ska man trycka rejält. Det är viktigt att färsen blir platt men man ska inte packa, forma och ge den för mycket uppmärksamhet. Det man vill åt är en stor stekyta och snabb tillagning. På så sätt får man mycket krisp och burgaren håller sig saftig.
Under stekningen saltas och peppras köttet, och det ska stekas så hårt att det biter fast och måste skrapas upp med en vass metallskrapa när det är klart. Allt för att få den rätta ytan.
Tillbehör till smashburgare:
Till burgare finns en mängd olika tillbehör, och de flesta önskar någon form av topping. Här är några alternativ som kan smaka gott, men det finns nog lika många recept som det finns hamburgerhak.
- Vanlig hamburgerdressing
- Hot sauce
- Karamelliserad lök
- Smält hårdost
- Smaksatt färskost
- Picklad gurka
- Mangorajadressing
- Coleslaw
- Sallad
- Tomat
- Tryffelmajonnäs
- Avokado
Fler tips på topping finns att hitta på nätet. Man kan leta hos riktiga hamburgerexperter, men även i matforum och på exempelvis Icas receptsidor. Om man använder sig av engelskspråkiga recept kan det vara bra att veta att den smashade burgaren, köttfärsplattan, kallas “patty”.
Smash and grab
I Umeå och Skellefteå finns idag ett restaurangföretag som verkligen gjort smashburgaren till sin grej. Smash N Grab finns i Umeå och Skellefteå och drivs av Stina Lindberg.