Bältros har ofta kallats för en djävulsk sjuka. Beteckningen är förmodligen inte helt oförtjänt. Dessutom kan bältros hamna på många olika känsliga ställen på kroppen. Om du någon gång haft vattkoppor, är risken stor att drabbas av bältros. Du har blivit av med vattkopporna, men viruset stannar kvar i kroppen. Bältros och vattkoppor är alltså en infektionssjukdom som förorsakas av samma virus. Men, hur smittar bältros? Den som drabbas av bältros får blåsor som till slut spricker. Om såren kommer i direktkontakt med någon annan person kan den bli smittad. Du ska därför inte ha närkontakt med någon och speciellt inte med någon som aldrig haft vattkoppor.
Hur länge smittar bältros?
Hur länge och hur lätt smittar bältros? I grunden är bältros inte någon speciellt smittsam sjukdom och smittan är definitivt inte luftburen. Så länge nya blåsor uppstår är du dock smittsam vid direktkontakt. När alla blåsor försvunnit och är täckta med sårskorpor är du inte längre smittsam.
Hur smittar bältros till barn?
Det är inte speciellt vanligt att barn får bältros, men de kan få bältros via direktkontakt med en smittbärande person. Ett barn som fått bältros ska absolut inte komma i direktkontakt med äldre personer som har nedsatt immunförsvar och som dessutom inte haft vattkoppor. Sådana personer kan utveckla vattkoppor, vilket kan leda till komplikationer.
Vem riskerar att bli smittad av bältros?
Störst risk att få bältros har du efter att du fyllt 50 år. Egentligen är bältros en vanligt förekommande sjukdom. Ungefär en femtedel av befolkningen kan någon gång i livet drabbas av bältros.
Kan man dö av bältros?
I äldre tider kunde man höra påståendet, att man skulle dö om bältros spred sig runt midjan. De vetenskapliga bevisen för detta är svaga. I verklighet dyker bältros oftast endast upp på ena halvan av kroppen. Bältros kan dock ge komplikationer som lung- och hjärnhinneinflammation och stroke. Dödligheten är dock låg och drabbar främst personer som är äldre än 85 år.