Hur länge ska man koka ägg?

Med ett kokt ägg blir frukosten lite lyxigare men det är inte alltid så lätt att veta hur länge man ska koka ägg för att få dem perfekta. Hur man vill ha sitt ägg är också högst personligt då vissa föredrar hårdkokta ägg medan andra vill ha löskokta. Och så finns det förstås de som vill ha sitt ägg mittemellan med en lagom krämig äggula. Att koka det perfekta ägget är därför lite av en konst.

Detta avgör hur länge man ska koka ägg

Hur länge man ska koka ägg avgörs inte bara av om man vill ha det hårdkokt, löskokt eller krämigt. Även äggets storlek spelar roll. Ett lite större ägg kan behöva kokas någon minut längre än ett litet, men även hur färska äggen är påverkar koktiden. Likaså vilken spis man har och hur snabbt den blir varm. Med en långsam spis kan ägget ibland vara färdigkokt när vattnet börjar koka eftersom ägget börjar stelna innan koktemperatur uppnås. Har man en gasspis eller induktionshäll brukar det oftast gå väldigt snabbt att koka ägg. 

Generella tider för hur länge ägg ska koka

  • Hur länge ska man koka hårdkokta ägg? Svar: 10–12 minuter beroende på spis och äggets storlek
  • Hur länge ska man koka ett löskokt ägg? Svar: 6–8 minuter beroende på spis och äggets storlek.
  • Hur länge ska man koka ett mjukkokt ägg? Svar: 8–10 minuter beroende på spis och äggets storlek.
  • Hur länge ska man koka många ägg? Svar: Det går att koka löskokta, krämiga och hårdkokta ägg tillsammans genom att lägga i äggen med några minuters mellanrum. 

Så undviker man att äggen spricker när de kokas

För att kunna koka det perfekta ägget gäller det inte bara att veta svaret på frågan “hur länge ska man koka ägg?”. Man måste även känna till hur man minimerar risken för att äggen spricker.

Ägg kan förvaras i rumstemperatur, men genom att i stället ha dem i kylen håller de mycket längre. Men kalla ägg som läggs i varmt vatten spricker lätt. Därför kan det vara bra att ta ut äggen ur kylen minst 30 minuter innan de ska kokas så att de får rumstemperatur. 

Lägger man sedan i äggen i kallt vatten och låter dem vara med i kastrullen redan från början minimerar man risken för att de ska spricka ytterligare. Det gäller också att inte “stormkoka” äggen eftersom de då lättare går sönder. Skulle det ändå ske kan man förhindra att äggvita läcker ut genom att hälla lite ättika i vattnet.