Det finns en anledning till varför årets två första månader skämtsam kallas “vabruari”. Dessa månader innebär nämligen ofta många dagar med VAB, eller vård av barn som det egentligen heter, för småbarnsföräldrar. Under den kalla årstiden är barnen inomhus mer och detta ger virus chans att föröka sig något kolossalt. Förkylningarna avlöser varandra och många föräldrar ställer sig säkert frågan “hur länge är man förkyld egentligen?” när barnets näsa rinner för fjärde veckan i rad.
Hur länge smittar man när man är förkyld, då?
På förskolor är personalen restriktiva med att låta förkylda barn vistas i barngruppen. Detta för att hålla nere smittspridningen så mycket som det bara går. Barn har dock en förmåga att snora långt efter att den akuta fasen av förkylningen är över. Riktigt små barn kan inte snyta sig vilket gör att snoret rinner fritt under näsan.
En förkylning kan med andra ord bli oerhört segdragen för en småbarnsfamilj. Hur länge smittar man om man är förkyld, då? I regel smittar en förkylning väldigt lätt, speciellt bland barn som stoppar saker i munnen, umgås nära sina kompisar och inte är lika noggranna med handhygien som vuxna. En förkylning smittar som värst de första förkylningsdagarna men även några dagar efter det.
Hur länge är man förkyld om man behandlar med receptfria läkemedel?
Det finns en uppsjö av receptfria läkemedel mot förkylning. I ren panik köper människor ofta på sig flera olika alternativ av läkemedel för att så absolut snabbt som möjligt kunna återgå till ett normalt, förkylningsfritt, liv. En del läkemedel lämpar sig bara till vuxna medan andra är tillåtna redan från tre- eller ettårsåldern.
Hur länge är man förkyld med dessa preparat i kroppen, då? På detta finns det inget exakt svar. En förkylning visar sig på olika sätt och kan därför drabba olika människor på olika sätt. Trots behandling med receptfria preparat finns det hittills inget lagligt mirakelmedel som helt kan “stänga av” alla förkylningssymptom.