Canasta – världens roligaste kortspel?

I denna artikel kan du läsa om ett av de absolut roligaste kortspelen som finns, nämligen Canasta! Det är ett ganska avancerat kortspel som kräver att du har koll på reglerna och samtidigt känner att du har god tid på dig att lära dig spelet!

Vad är Canasta?

Canasta är ett klassiskt och ett mycket populärt kortspel som från början härstammar från Sydamerika, närmare bestämt ifrån Uruguay. Men under 50-talet fick kortspelet vingar och spred sig som en löpeld över världen. Den största skillnaden mot vanliga kortspel är att man spelar med 108 kort, alltså två kortlekar innehållandes jokrar. Det vanligaste är att man spelar fyra personer som sedan delas upp i två par och samlar poäng tillsammans.

Invecklade regler – men inte omöjligt!

Spelet är som helhet ganska avancerat och reglerna i Canasta kan ta ganska lång tid att lära sig, till exempel krävs det stor förståelse för hur man räknar ihop sina poäng på. Men när man väl lärt sig är det också detta som gör att spelet är så otroligt roligt! Det är viktigt att man verkligen tar sig tiden att lära sig spelet ordentligt. Ett enkelt sätt är att läsa på sidor som är dedikerade till olika kortspelsregler, här beskrivs spelen i detalj.

Ett annat alternativ är att lära sig spelet genom att titta på Youtube videos där någon pedagogisk själv lagt en eftermiddag på att skapa en bra ”så spelar du Canasta film”. Oavsett vilket sätt du väljer att lära dig Canasta på så är det viktigt att du som sagt har stenkoll på alla regler.

Hur spelar man?

Hela idén med Canasta är att varje spelare ska försöka bilda olika kombinationer av sina kort som består av samma valör, till exempel fem damer ihop med två knektar, eller fyra kungar ihop med tre jokrar. När man samlat ihop en sådan kombination har man bildat en ”korg”, en ”Canasta” som det heter på spanska. Namnet på kortspelet kommer alltså av att man ska samla ihop sina kort i en korg, bildligt talat.

Alla deltagare blir tilldelade elva kort vardera, resterande kort läggs i en prydlig hög mitt på bordet med baksidan uppåt. Det kort som ligger överst i högen på bordet vänds upp och läggs bredvid högen. Därefter turas alla deltagare om att ta ett kort från högen på bordet, alternativt ta upp hela den ”öppna” högen bredvid. Kan man bilda en Canasta av sina kort man nu har på hand lägger man dessa på bordet, kan man inte så väntar man tills man kan, oavsett vad så ska spelarens runda avslutas med att man lägger ned ett kort i den ”öppna” högen som man inte känner att man har nytta av.

Måste man ha en särskild kortlek?

Självklart går det bra att spela Canasta med en vanlig kortlek, men det finns faktiskt särskilda kortlekar för spelet. Dessa kortlekar brukar se lite annorlunda ut och ha andra symboler än vanliga kort, just för att man på ett lättare sätt ska kunna räkna poängen i spelet. Sen är det så klart lite roligt att ha en särskild kortlek just för Canasta, det lyfter spelglädjen lite! Det finns även korthållare för detta spel så att man som deltagare har bättre överblick på sina kort!

Populärt bland äldre

Canasta är mycket populärt bland äldre människor, dels för att de har spelat kort under en längre period i sina liv än vad unga har, men också för att det är ett ypperligt sätt att umgås på. Det finns flera föreningar i Sverige som anordnar Canastaspel, till exempel Pensionärernas Riksförbund eller lokala äldreboende. Kortspel är dessutom utmärkt hjärngympa oavsett om du är ung eller gammal!